Prèvia 23/11/2020

Bona setmana!!Meteorològicament parlant la podriem diferenciar en dues parts.Fins dimarts /dimecres altes pressions al damunt .Boires a llocs d’interior i mínimes però que a poc a poc aniran pujant.Per contra a alta muntanya les màximes no s’enfilaran tant.Una massa més temperada del sud-sudoest ens anirà envaint principalment a capes mitges i altes fruit de la formació del solc a l’oest peninsular.Algun fogony localitzat fins i tot a cara nord pirinenca.A zones de la meitat est anirà augmentant la humitat i els nuvols baixos de cara a dimecres i no descartariem alguna primera roina.A partir de dijous entrarà en joc el despenjament de l’aire fred amb formació d’una Borrasca freda Aillada.Sembla que farà un recorregut en forma d’arc pel seu vèrtex inferior. Creuarà més o menys per l’Estret de Gibraltar i s’endinsarà a la mediterrània occidental pujant de latitud.Un ull posat a la BFA, on a dia d’avui tot apunta a que els seus efectes seran molt litoralitzats amb alguna quantitat que podrà fer patxoca, i un altre ull posat a la part descendent de l’anticicló Escandinau. En el cas del model GEM parlariem d’un britànic-escandinau i d’aquí l’escenari que ens posa que difereix força de la resta.Per tant,primer embit que ja sembla força clar a nivell genèric: una baixa que pulularà prop de le nostres contrades.I el que ja està menys clar a dia d’avui és quina extensió de Pais abarcaran els seus efectes i amb quina intensitat. Si toca “apostar”, em decanto per màxims pluviomètrics molt litoralitzats.En cas de nevades, sobretot al pirineu més orinetal, estariem parlant de cotes altes i podria fluctuar dels 1800 als 2000 metres tot i que jo em decantaria més pels 2000 en amunt .Però aquest punt encara no és del tot fiable.Caldrà veure mesoescalars quan ja estiguem en plaços més raonables.A partir d’unes 120 hores i tenint en compte que encara no sabem el recorregut final de la BFA, entrariem en la “teoria especulació”. I és quan haurem d’estar atents de la part descendent de l’anticicló escandinau. Un dels molts escenaris i a dia d’avui molt minoritari ( però no impossible), és el del GEM,on fa confluir l’absorció de la descàrrega freda continental damunt nostre degut a l’acció succionadora de la Baixa mediterrània. Es allò d’estar en el “lloc i el moment adequat” força difícil a les nostres contrades. La resta de models aillen la descàrrega freda continental de l’episodi mediterrani i li donen més preeminència a una possible segona tanda de BFA per l’oest peninsular que en els pitjors dels casos ens deixaria en terra de ningú.Veiem el punt de ruptura dels diferents models. Si heu arribat fins el final, felicitats ?